Anonyymi rekrytointi ei ratkaise työelämän syrjintää

Julkaistu:

Helsingin kaupunki testasi viime vuonna anonyymia rekrytointia ratkaisuna maahanmuuttajien syrjintään rekrytoinnissa. Pilottihankkeessa molemmin puolin mukana olleiden kokemukset olivat pääasiassa positiivisia, ja hanketta jatketaan ja laajennetaan. (HS 11.1.2021)

Anonyymi rekrytointi on sinänsä hyvä väline kehittää työnhakua ja -saantia, mutta pitkällä tähtäimellä tökeröhkö ratkaisu, joka ei lopeta syrjintää. On koko työnhakuprosessin kannalta harmillista, jos työnhakijat joutuvat piilottamaan oikean henkilöllisyytensä, koulutuksensa ja työkokemuksensa rekrytointiprosessin aikana. Heidän henkilöllisyytensä ja etninen taustansa paljastuu jossain vaiheessa joka tapauksessa.

Lisäksi piilottamalla näin olennaisia asioita työnhakijan historiasta, piilotetaan samalla osa hänen identiteettiään. Kuinka pystyy antamaan kaikkensa työnhakuprosessissa, jos osa kokemuksista, koulutuksista ja identiteetti nimeä ja kotimaata myöten täytyy pitää ensimmäisillä hakukierroksilla salassa?

Stop syrjinnälle

Kestävämpää ja pitkänäköisempää olisi muuttaa kulttuuria vähitellen ja kouluttaa sekä rekrytointitiimejä ja työnantajia keskittymään etnisen taustan sijaan siihen, että mitä annettavaa työnhakijalla on kyseiseen työhön sekä ymmärtämään kansainvälisien talenttien ja kokemuksen arvokkuus ja tärkeys. Usein ulkomailla saaduista työkokemuksista on paljolti yllättävää hyötyä kehittämään koko alan prosesseja ja tapoja, tehdäänhän asioita eri tavalla eri paikoissa eikä meidän tapamme ole aina paras. Myös harvinainen kielitaito voi olla hyödyksi kansainvälistyvässä Suomessa.

Mitä käy Suomen houkuttelevuudelle?

Suomi jää jälkeen pohjoismaisesta ja globaalista kehityksestä mikäli kansainvälisiä talentteja syrjitään ja työllistyminen tehdään hankalaksi. Olisi koko maan houkuttelevuuden kannalta tärkeää muuttaa rekrytointikulttuuria positiivisempaan ja enemmän kokemusta kunnioittavampaan suuntaan. Näin saataisiin myös täällä kouluttautuvia kansainvälisiä talentteja työllistymään ja jäämään maahan paremmin ja pysyvämmin.

Lisää julkaisuja

16.6.2021

331 ääntä – kiitos luottamuksesta!

331 ääntä. Se on häkellyttävä määrä politiikan ensikertalaiselle ja paljon enemmän kuin odotin. Lämmin kiitos luottamuksesta, helsinkiläiset! En tullut valituksi

28.5.2021

Muista äänestää ja vaikuttaa arkesi asioihin!

Tänään alkoi kuntavaalien ennakkoäänestys. Se ei ole käynnissä 24/7, mutta 2️⃣4️⃣7️⃣ on hyvä numero muistaa äänestyskopissa Helsingissä. 🔥 💙 Olen

20.5.2021

Mukana äänestä vuosaarelaista-sivuilla!

Vuosaari-säätiö on koonnut hienot puoluepoliittisesti sitoutumattomat sivut vuosaarelaisista ehdokkaista. Kannattaa käydä tutustumassa! www.aanestavuosaarelaista-fi