Nyt tarvitaan positiivista perhepolitiikkaa

Julkaistu:

Työ-ja elinkeinoministeriön riippumaton tutkijaryhmä esitti kodinhoidontuen leikkausta keinona nostaa työllisyyttä Suomessa. Tutkijoiden mukaan kodinhoidontuen poistaminen lisäisi naisten työllisyyttä noin 10 000 hengellä. (Helsingin Sanomat 6.1.)

Kodinhoidontukea on maksettu ansiosidonnaisten vanhempainpäivärahojen jälkeen vanhemmalle, jos lapsi on ollut kokonaan kotihoidossa. Siihen kuinka pitkään lapsi on kotihoidossa vaikuttaa varmasti moni asia, muun muassa vanhemman työmarkkina-arvo ja koulutustaso. Kodinhoidontuki ei ole rahallisesti kovin suuri, mutta se on monessa perheessä ratkaiseva. Esimerkiksi tilanteessa, jossa toinen vanhempi opiskelee, reilun 300 euron kodinhoidontuki on elintärkeä.

Nyt tarvittaisiin positiivista ja valinnanvapautta kunnioittavaa perhepolitiikkaa, sillä se on investointi tulevaisuuteen. Nämä esitetyt leikkaukset vaikuttaisivat suuresti erityisesti keskituloisten perheiden valinnanvapauteen, siihen kuinka kukin perhe kokee, että mikä on perheelle ja lapselle parasta. Sitä kautta tämä leikkaus olisi suoraan pois tulevaisuuden tekijöiltämme, lapsilta.

Eivätkä jatkuvat leikkaukset perhepolitiikassa ainakaan lisää perheenperustamisintoa yhteiskunnan tilanteessa, jossa lapsia syntyy muutenkin vähän.

Lisäksi näiden tukien poistolla ei ole varmasti vaikutusta niihin perheisiin, jossa lapsia on joka tapauksessa päätetty hoitaa kotona, mutta varhaiskasvatuksen merkitys ja tarve olisi suurin, kuten maahanmuuttajaperheet. Esimerkiksi pakollisen ja maksuttoman 5-vuotiaiden varhaiskasvatuskokeilun tulokset ovat olleet lupaavia, ja ennen tukien leikkauksia syytä olisi tarkastella muun muassa tämän hankkeen viemistä eteenpäin.

Olisi myös hienoa, jos keskustelua kodinhoidontuen uudistuksesta kytkettäisiin perhevapaamallin uudistukseen, jossa pyritään muuttamaan vanhempainvapaita tasa-arvoisemmiksi.

Lisää julkaisuja

16.6.2021

331 ääntä – kiitos luottamuksesta!

331 ääntä. Se on häkellyttävä määrä politiikan ensikertalaiselle ja paljon enemmän kuin odotin. Lämmin kiitos luottamuksesta, helsinkiläiset! En tullut valituksi

28.5.2021

Muista äänestää ja vaikuttaa arkesi asioihin!

Tänään alkoi kuntavaalien ennakkoäänestys. Se ei ole käynnissä 24/7, mutta 2️⃣4️⃣7️⃣ on hyvä numero muistaa äänestyskopissa Helsingissä. 🔥 💙 Olen

20.5.2021

Mukana äänestä vuosaarelaista-sivuilla!

Vuosaari-säätiö on koonnut hienot puoluepoliittisesti sitoutumattomat sivut vuosaarelaisista ehdokkaista. Kannattaa käydä tutustumassa! www.aanestavuosaarelaista-fi